Viziteaza Shanghai: Tunelul subacvatic catre istorie

Orasul Shanghai mi-a aparut prima data in vis. Cand am ajuns cu adevarat acolo, zona Pudong si celebrul The Bund m-au cucerit pe loc. Am calatorit prin istorie, din trecut in viitor, prin tunelul acvatic ce traverseaza raul Huangpu.

Orasul Shanghai a avut o istorie tumultoasa prin nori de opium, devenind dintr-un mic sat pescaresc, o locatie concesionata pe rand de britanici, francezi, americani. La inceputul anilor 1900, Shanghai era un oras cosmopolit, unde strainii bogati duceau o viata decadenta. In 1921, in Shanghai s-a format Partidul Comunist Chinez, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial fost ocupat de japonezi. Abia dupa terminarea razboiului, a re-devenit teritoriu chinez, iar dupa 1990 Shanghai a inceput sa creasca, sa isi recapete gloria de odinioara, sa se transforme, an, dupa an in ceea e este azi.

Cel mai mare oras din China. Cel mai mare port al lumii, depasind in 2003 Rotterdam, in 2004 Hong Kong, iar 2005 Singapore.

Asa arata Shanghai in anii 1920-1930:

Shanghai la inceputul secolului XX

Shanghai la inceputul secolului XX

Asa arata Shanghai dupa aproape 100 de ani, cu aceleasi cladiri istorice, pe malul raului Huangpu.

Dupa aproape 100 de ani, acelasi hotel istoric, Peace Hotel.

Dupa aproape 100 de ani, acelasi hotel istoric, Peace Hotel.

Raul HungPu, separa orasul vechi ( partea de vest), de zona noua ( de est), zona Pudong.

Istoria, de cele doua parti ale raului, pe partea estica, trecutul glorios colonial, cu cladiri art deco, neoclasice, construite de europeni in 19020-1930. Cu celebra faleza, cunoscuta in intreaga lume drept Bund-ul din Shanghai.

Hotelul Faimont Peace a privit de peste 8 decenii istoria zbuciumata. Constructia a inceput in 1926, la cererea lui Sir Victor Sassoon, un om de afaceri britanic. Hotelul a adapostit de rand, oameni de afaceri, politicieni, vedete de cinema, actori, chiar si pe japonezi in timpul razboiului. A rezistat, a infruntat istoria, iar acum priveste linistit spre viitorul ce se ridica dincolo de raul Hungpu.

Shanghai, zona Pudong privita peste raul Huangpu

Shanghai, zona Pudong privita peste raul Huangpu

Intr-adevar, pe partea opusa, privesc parca din viitorul ostentativ,  cei mai semeti zgarie nori, nu prim fumul opiumului de la inceput de secol, ci printr-un fog des produs de poluarea excesiva. Skyline-ul Pudongului, zona financiara, noua a Shanghai-ului a devenit peste noapte cel mai cautat screensaver. Pare din viitor, da nu este. Acolo viitorul se cladeste cu fiecare secunda care trece, urcand tot mai sus, cladire dupa cladire, amenintator spre cer.

Aici se pot vedea celebrul Turn Pearl Tv, unul dintre cele mai inalte turnuri de televiziune din lume, turnul JinMao, Shanghai World Finacial Center, Shanghai Tower.

De la 474  de metri....asa arata lumea azi. Ca in vis. doar ca e real.

Vedere din Shanghai World Financial centre, 474 metri

Vedere din Shanghai World Financial centre, 474 metri

Jin Mao Tower, privit de deasupra. Nu are decat 421 de metri :)

Jin Mao Tower, privit de deasupra. Nu are decat 421 de metri 🙂

E o cursa spre inaltimi, e o lupta a omenirii despre care am mai vorbit. O lupta pe care Shanghai-ul vrea sa o castige. Shanghai Tower era inca in construtie cand l-am vazut eu, ajuns abia:) la 580 m. Dar la finalizare Shanghai Tower va avea 632 m, devenind a doua cea mai inalta cladire din lume.

In imagine, SWFC ( Shanghai World Financial Centre, 492 m ), Jin Mao tower ( 421 m)  si Shanghai Tower ( 632 m) , inca in contructie.

In imagine, SWFC ( Shanghai World Financial Centre), Jin Mao tower si Shanghai Tower, inca in contructie.

In imagine, SWFC ( Shanghai World Financial Centre), Jin Mao tower si Shanghai Tower, inca in contructie.

Shanghai-ul mi-a ramas in suflet, ca o lectie despre istorie si omenire, despre trecut si viitor, separate metaforic si fizic de raul HuangPu. Am strabatut istoria, de pe un mal pe celalalt ca un turist, intr-o capsula de sticla, in cel mai fabulos tunel subacvatic, construit pe sub rau. Am plecat de pe Bund, din anii 30's, intr-o capsula magica, si in cateva minute, am ajuns in viitor.

Fiindca asta reprezinta Shanghai. Viitorul.

 

Calatoria in timp, prin tunelul subacvatic, Bund Sightseeing Tunnel.

Bund Sightseeing Tunnel, capsula de sticla

Bund Sightseeing Tunnel, capsula de sticla

Tunelul subacvatic din Shanghai

Tunelul subacvatic din Shanghai

Tunelul subacvatic din Shanghai

Tunelul subacvatic din Shanghai

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment