Shanghai – cladirea din vis

Fiindca tot vorbeam de inaltimi, trebuie sa va povestesc despre singura cladire, cel putin pana acum, in care am urcat si mi-a fost pur si simplu frica.

Este vorba de Shanghai World Financial center. Cladirea a fost pana in 2007, a doua cea mai inalta din lume, dupa Taipei. Azi este undeva pe locul 4-5 ca inaltime in lume, are doar J 492 de metri. Clasamentul celor mai inalte cladiri e in permanenta schimbare.

Oricum Shanghai-ul este clar metropola asitica a zgarie norilor: nu mai putin de 650 de zgarie-nori déjà construiti, alti 300 aflati in constructie, in zona noua Pudong.

Cladirea Shanghai World Financial center- are la etajul 474 un observatory- evident cel mai inalt din lume. Este de fapt o uriasa pasarela de sticla, suspendata deasupra norilor.

Walk above de clouds, este inscriptia ce te indeamna sa pasesti cu incredere pe deasupra norilor, la doar 474 m deasupra pamantului, pentru a admira o priveleste unica a Shanghai-ului.

shanghai

A fost prima data, cand inaltimea unei cladiri, nu mi s-a parut deloc confortabila. Am simtit nevoia sa ma asez. Podeaua de sticla, mi-a amintit de un vis, in care calatoream printr-un oras din viitor, prin cladire inalte de sticla, podurile, trecerile, erau toate la fel de trasparente si situate mult deasurpra pamantului. Atunci nu am dat importanta visului. Era o plasmuire a mintii, foarte fantezista, ce-i drept.

Aflata pe puntea Observatorului, pasind pe o podea de sticla, mi-am dat seama de premonitia din vis. Nu eram in viitor. E doar realitatea lumii din Shanghai!

Lista celor mai inalte cladiri din lume: http://everytop10list.com/lists/highestskyscrapers.php

 

No Comments Yet.

Leave a comment