Pasi deasupra norilor: Cele mai inalte cladiri din lume

Cred ca oamenii sunt atrasi inevitabil de inaltimi. Si nu vorbesc doar metaforic. Ne place senzatia aceea unica pe care o avem la inaltime. Incercam sa ne apropiem de ceva sau doar sa ne dovedim puterea inginereasca la care am ajuns? Privim in sus si cerul ramane inca un mister ( nu suntem suficient de aproape), privim in jos si descoperim ca lumea creata tot de noi e mult mai frumoasa decat credeam.

Cursa pentru construirea celei mai inalte cladiri din lume inca continua. Omenirea pare din nou prinsa intr-o cursa a turnului Babel. Cat de sus vom ajunge oare?

Cum e sa servesti ceaiul deasupra norilor intr-un restaurant la etajul 124, la 450 m altitudine? Cum e sa pasesti pe o podea din sticla, la 474 de m, deasupra unui oras intreg? Cum e sa admiri Manhattan-ul din Empire State Building? Cum sunt prajiturile cu mousse de ciocolata in miez de noapte intr-un bar situat la etajul 39 cu vedere panoramica asupra orasului San Francisco?  Cum e sa primesti o cerere in casatorie la peste 270 m deasupra Parisului in Turnul Eiffel? 🙂 Sincer, absolut unic!

Nu am urcat inca in toate cladirile cele mai inalte din lume, nici nu am explorat toate platformele de observare  din toata lumea, insa lista mea e plina. Vizez insa sa vad in urmatorii ani si Turnurile Petronas sau  turnul din Taipei.

The-Worlds-Tallest-Buildings

Ce m-a "uimit" pana acum:

1. Burj Khalifa, Dubai

Pana unde se poate urca: platforma de observare 452 m, etajul 124. in 2014 s-a deschis si platforma de la etajul 128

Inaltime totala: 828 m

Este fara indoiala una dintre cele mai frumoase experiente " la inaltime" pe care merita sa o incercati. Liftul silentios, de altfel cel mai rapid din lume, te transporta rapid, pe ritmuri arabesti, intr-o lume de vis, deasupra norilor, deasupra unui oras construit ca un vis. E o senzatie unica, ce nu poate fi descrisa. Este in primul rand, senzatia de uimire si incantare pentru aceasta minune inginereasca, pentru echipele de arhitecti si constructori ce au facut reala o cladire atat de inalta.

Tip: urcati in turn spre lasarea serii, privelistea la lasarea intunericului este unica:)

Burj Khalifa

View from Burj Khalifa

View from Burj Khalifa

Amazing view over Dubai by night from Burj Khalifa

Amazing view over Dubai by night from Burj Khalifa

2. Shanghai World Financial Centre, Shanghai

Pana unde se poate urca: 474 m, etajul 100

Pentru prima data, trebuie sa recunosc mi-a fost frica. Norii erau sub picioarele mele, paseam cu grija pe podeau de sticla deasupra celui mai uluitor oras din lume, Shanghai.

Inaltime totala: 492.3 m

shanghaiworldfinancialcenter

This was really scary and quite high. I was walking on clouds :) @Shanghai

This was really scary and quite high. I was walking on clouds 🙂 @Shanghai

3. Empire State Building, o minune inginereasca, daca ne gandim ca uluitoarea constructie a fost finalizata in 1931. Timp de mai bine de 40 de ani ( 1931- 1972) a fost in topul celor mai inalte cladiri din lume. 

Privelistea asupra New York-ului noaptea este unica! Este fara indoiala una dintre cele mai romantice platforme de observare din lume, promovata de-a lungul anilor in zeci de filme. Va amintiti, cu siguranta de scena unica din filmul " An Affair to remember" in 1957 cu Carry Grant si Deborah Ker.

Pana unde se poate urca: 369 m, etajul 102

Inaltime: 448.7 m

brs_0330

View from Empire State Building

View from Empire State Building

4. Etihad Towers - Abu Dhabi

Pana unde se poate urca: etajul 75 ( din turnul 2)

In Abu Dhabi si Dubai este deja o moda sa urci la peste 300 de metri si sa servesti o cafea, sau cina la un restaurant situat deasupra norilor (desertului ,in cazul lor).  Personal mi-am facut un ritual din a incerca ceaiuri in toate locurile pe care le vizitez, un tabiet la care nu renunt usor ( prietenii stiu de ce:). Asadar nu puteam rata experienta unica de a servi un ceai aromat cu nume misterios deasupra desertului.

Inaltime: 305  m ( turnul 2)

Etihad Towers, Abu Dhabi

Etihad Towers, Abu Dhabi

Abu Dhabi as seen from  75th floor, tower 2, Etihad

Abu Dhabi as seen from 75th floor, tower 2, Etihad

5. London Eye. Nu e tocmai o inaltime fabuloasa, insa cand a fost ridicata in 1999, London Eye era cea mai inalta roata cu zona de observare din lume. Intre timp, au fost construite niste minunatii mult mai inalte in Shanghai sau las Vegas. Oricum, London Eye ramane o super minune inginereasca, o ocazie unica de admira Londra de sus.

Pana unde se poate urca: 135 m

Inaltime: 135  m

Experienta mea in London Eye a fost foarte interesanta, fiindca in cabina alaturata se desfasura o nunta, traditionala scotiana. Asadar, daca visati la o nunta la inaltime, trebuie doar sa inchiriati o cabina pentru o jumatate de ora:)

London Eye, 135 m, in 1999 the tallest wheel with observation deck in the world.

London Eye, 135 m, in 1999 the tallest wheel with observation deck in the world.

One amazing view @London

One amazing view @London

ENGLISH VERSION

I believe humanity has a weakness for heights. And I don't mean metaphorically. We love that unique sensation we get when climbing something really high.Are we trying to get close to something or just to prove our human power?  We look above and the sky is still a mystery ( we are not close enough), we look down and discover that the world is even nicer than we thought).

We are still trying to break the limits and build even higher. Humanity is building again a Babel Tower. How high is too high, anyway?

How is it like to serve tea at 450 m altitude at 124 floor? How is it to walk on a glass floor at 474 m ? How is it to admire Manhattan,  from Empire State Building? How does it feel the chocolate mousse in the middle of the night in a panoramic restaurant situated at floor 39, admiring the skyscrapers in San Francisco? How is it to get a marriage proposal at 270 m, overlooking the most romantic city in the world, in Tour Eiffel? I could answer all the above, but there is only one word : astonishment.

I haven’t seen yet all of TOP 10 tallest buildings in the world, neither have I observed the world from all observatory desks in the world. But my Bucket List is growing.

Here is what “stunned”me so far:

1. Burj Khalifa, Dubai

How high? Observation deck at 452.1m, on the 124th floor
Total height of building? 828m
2. Shanghai World Financial Centre, Shanghai

How high? Observation deck at 474m, on 100th floor
Total height of building? 492.3m
3.Empire State Building, New York

How high? Observation decks at 369m on 102nd floor, and at 320m on 86th floor.
Total height of building? 448.7m

4. Etihad Towers - Abu Dhabi

Pana unde se poate urca: etajul 75 ( from Tower 2)

Inaltime: 305  m ( Tower l 2)

5. London Eye.  It doesn't  have quite a fabulous  altitude, but when it was built in 1999, London Eye was the tallest Ferries Wheel. Meanwhile other Ferries wheels have been designed in Shanghai or in Las Vegas. Anyway, London Eye  remains one amazing architectural wonder, a unique occasion to admire London from above.

Pana unde se poate urca: 135 m

Inaltime: 135  m

 Ps : promise to add Eiffel Tower:)

 

No Comments Yet.

Leave a comment