Viziteaza Florida: Kennedy Space Center

"We have dreamed big"

Una dintre cele mai populare destinatii in Florida, Kennedy Space Center este locul perfect pentru o excursie cu familia, mai ales daca aveti copii. Complexul turistic prezinta povestea programului spatial lansat de americani, pas cu pas de-a lungul anilor, intr-o maniera interactiva, distractiva, dar mai ales educationala.

Kennedy Space Center, inaugurat in 1962, este situat la 45 de km de Orlando, pe insulita Merritt, pe coasta Atlanticului, alaturi de Centrul de lansare Cape Canaveral. A fost construit din dorinta presedintelui Kennedy de a trimite oameni pe luna si a construi un program spatial care nu doar sa rivalizeze, ci sa il intreaca pe cel rusesc. Pe 12 aprilie 1961 , rusii au trimis primul om in spatiu-celebrul Iuri Gagarin.

Kennedy Space Center

Kennedy Space Center

Kennedy Space Center

Kennedy Space Center

O mare parte din zona insulei Merrit este restrictionata, padurile/zonele  de lansare pentru rachete sunt situate atat in zona Kennedy Space Center cat si Cape Canaveral. Zona este un furnicar de turistii, dar si de pasionati de lansari, site-ul Nasa anuntand din timp orarul de lansare pentru diverse programe spatiale.

Daca sunteti intr-un tur mai mare al Floridei, e bine sa cautati cazare in zona Orlando, astfel incat sa aveti o zi intreaga la dispozitie pentru vizitarea centrului Kennedy, care nu poate decat sa va fascineze.

Si in plus, puteti avea sansa sa vedeti "live" o lansare de racheta. Pregatiti-va cu grija pentru o astfel de "aventura", politia supravegheaza cu mare atentie zona si nu aveti acces decat in zonele marcate pentru turisti si "spotterii de rachete". Trebuie sa va spun ca am fost foarte aproape sa vad o astfel de lansare, la 4 dimineata, care din pacate s-a anulat in ultimele secunde din cauza unei defectiuni. Nu pot sa va descriu "suferinta" de pe chipurile  oamenilor veniti din toate colturile lumii, care s-au intors la ora 5 dimineata la hotel pentru un mic dejun " post- lansare ratata":) Ar fi fost o experienta unica.

05.00 A.M, 6 septembrie 2015, Cape Canaveral, Prima mea lansare de racheta live, #anulata

5.00, 6 septembrie 2015, Prima mea lansare de racheta live, #anulata

In ceea ce priveste Kennedy Space Center, pregatiti-va pentru o lectie de istorie si fizica, pentru multe filme educationale care explica in detaliu lupta americanilor pentru cucerirea spatiului. Aveti sansa sa vedeti, naveta spatiala Atlantis, una dintre cele mai cunoscute nave ale flotei Nasa; sa aflati istoria programelor spatiale Apollo si toate incercarile si esecurile prin care acestea au trecut pana au reusit sa "iasa prima data" din campul gravitational al Pamantului.

Cele mai atractive zone sunt Apollo/ Saturn V, dedicate programului Apollo.

Recunosc nu stiam foarte multe despre aceste programe, totul a inceput cu o mare "mirare" in fata unor module de dimensiuni uriase. Treptat ( dupa 2 vizite:) am inteles cum functioneaza, modulele se asambleaza si formeaza racheta, din varful careia se desprinde astronava.  Asadar, Apollo este astronava, iar Saturn -racheta purtatoare.

Daca la inceput scopul programului  Apollo era sa trimita oameni in spatiu si sa ii aduca inapoi pe pamant, Presedintele Kennedy, impulsionat de reusitele rusilor, mareste miza si cere programului Nasa sa faca un pas urias, sa trimita oameni pe luna, pana in 1970, pentru a nu pierde cursa in fata rusilor.

Programele Apollo au intampinat insa multe greutati, multe pierderi de vieti omenesti, abia in 1968, Apollo 8  este prima astronava care a iesit din campul gravitational al Pamantului si a reusit sa se si intoarca in siguranta. Esecurile americanilor au fost legate multi ani de imposibilitatea de a intoarce astronava lansata inapoi pe Pamant. Au fost ani de frustrari, dezamagiri, re-constructii, oameni purtati de visuri marete ce au schimbat in final fata lumii. In 1969, Apollo 11 -trimite primii oameni pe luna si americanii se declara castigatori in cursa spatiala...

Pe cat de facinante sunt povestile pe atat de ametitoare rachetele pe care le puteti vedea la Kennedy Space Center,  cladirea unde se asambleaza rachetele, padurile uriase de lansare pentru rachete, turnul de control cu mii de butoane si ecrane ( din anii 60 si 70) , modulele de asamblare ale unei rachete, costumele de astronauti, mancarea pentru astronauti,inclusiv modul Appollo 11 ( care a aterizat pe Luna) si o mostra din solul lunar:)

Apollo Saturn V

Apollo Saturn V

asamblarea-unei-rachete

Asamblarea modulelor

Asamblarea modulelor

Capsula astronautilor

Capsula astronautilor

Costum de astronaut, Kennedy Space Center

Costum de astronaut, Kennedy Space Center

Capsula Apollo 11

Capsula Apollo 11

astronaut

si am atins...Luna:)

si am atins...Luna:)

Cladirea Nasa de asamblare a rachetelor

Cladirea Nasa de asamblare a rachetelor

Kennedy Space Center, padurile de lansare

Kennedy Space Center, padurile de lansare

Atlantis

Atlantis

Naveta Atlantis

Naveta Atlantis

Atlantis

Atlantis

suveniruri:)

suveniruri:)

Daca v-am facut curiosi, indrazniti sa explorati : To the Moon!

To The Moon :)

To The Moon 🙂

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment