Martisoare cu povesti

Anul acesta nu oferiti doar un martisor. Oferiti o poveste ...

Nu scriu des despre Romania, recunosc, dar poate in timp voi schimba asta. Paradoxal prima si singura mea postare a fost despre Sighisoara, un oras pe care l-am descoperit cu ochiul turistului strain si pe care l-am promovat cu drag pe Instagram. M-am bucurat din plin sa vad ca postarea e una dintre cele mai citite pe blogul meu, iar turistii strainii au comentat cu multa admiratie imaginile din orasul medieval.

In Sighisoara, l-am cunoscut pe Mark, "The Spoon Man" un indragosit de arta traditionala romaneasca. Mi-am promis atunci ca voi scrie despre el si despre munca lui, insa acum in prag de martie mi se pare ocazia perfecta. Mark lucreaza obiecte de artizanat romanesc cu o rara pasiune. Si ceea ce mi-a placut cel mai mult: Mark stie sa spuna povestea. Povestea din spatele fiecarui obiect pe care il slefuieste cu rabdare si maiestrie in lemn de cires, tei sau de salcie.

Vorbind cu el, mi-am dat seama ca am strans in calatoriile mele linguri din toate colturile lumii, din Egipt pana in Zanzibar, din China pana in Haiti, insa nu aveam nimic specific, traditional romanesc.

O sa va mirati, stiu : dar m-am indragostit pe loc de o  lingura cu barza:)

In traditia populara, mi-a povestit artistul atunci cand o barza isi face cuibul pe casa, e semn ca aceasta e protejata de foc, ape si hoti. Mi s-a parut suvenirul perfect.

Si fiindca a fost atat de neobisnuit pentru mine sa cumpar o lingura cu o barza, minunea nu s-a oprit aici: am ales si lingura cu simbolul maternitatii.  Imaginea sculptata simbolizeaza o pasare ce isi hraneste puiul, iar cerul de deasupra reprezinta unitatea familiei.

Astazi, cand toti ne pregatim de luna lui martisor, cand alergam innebuniti dupa cadoul perfect pentru femeile si mamele din viata noastra, povestile si obiectele traditionale romanesti mi se par cel mai potrivit cadou pe care l-am putea alege.

Da, ati citit bine, nu martisoare batute in diamante, nici personalizate la Tiffany's, ci martisoare romanesti, cu povesti ce merita transmise din generatie in generatie.

Intrati pe site-ul lui Spoon Man si veti descoperi o mini colectie de martisoare traditionale, cu povestile aferente. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

martisoare-lucrate-manual_05

martisoare-lucrate-manual_08

martisoare-lucrate-manual_09

martisoare-lucrate-manual_11

martisoare-lucrate-manual_13

PS: martisoare si obiecte artizanale traditionale romanesti disponibile pe http://thespoonman.ro

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment