Daca ati fost déjà in Egipt, fara indoila ati aflat povestea scarabeului sacru, sau poate ati primit de la prieteni o astfel de amuleta aducatoare de noroc.
Ceea ce m-a impresionat este povestea acestui mic gandac de balegar, modul in care vechii egipteni i-au observat comportamentul si au ajuns sa ii asocieze imaginea cu cea a unei zeitati.
Ei bine, aceasta mica insecta, reuseste sa transforme o bucata de balegar, intr-o sfera perfecta, rostogolind-o cu multa perseveranta. Forma sferica, nu e deloc intamplatoare, fiindca gandacul nu isi constuieste depozitele de hrana sub gramada de balegar, ci la distanta, prin urmare forma sferica ajuta la rostolirea pe distante apreciabile, bila devenind din ce in ce mai mare. Ceea ce este spectaculos, e ca aceasta sfera este tot timpul rostogolita de la est la vest, amintind de miscarea soarelui. Forma bilei este o alta simbolizare a astrului solar pe care egiptenii ii divinizau.
Soarele este izvorul vietii, iar observatia ca inclusiv puii de scarabeu se nasc din aceste bile de balegar (nu stiau atunci ca ouale sunt depuse in interior) i-a determinat pe locuitorii din zona Nilului, sa asocieze scarebeul cu zeul Soare creator.
Asa a devenit scarabeul, Zeul Khepri, reprezentand soarele la rasarit cand iese din lumea subterana. Un simbol al puterii de regenerare, de reinnoire. Khepri nu trebuie confundat cu Zeul Ra (soarele zilei) sau Atum ( soarele la apus), alte reprezentari ale astrului vesnic.
Simbol a nemuririi, al renasterii, scarabeul era folosit in camerele mortuare ale faronilor si plasat in dreptul inimii. De-a lungul timpului a devenit un simbol folosit foarte des in amulete, bijuterii cu rolul de protectie, de prosperitate si noroc, pentru toti cei care cred in el.