Marele Zid Chinezesc poate fi vizitat cu usurinta odata ajunsi in Beijing.
Exista doua zone de acces pentru turisti, Badaling si Mutianyu, ambele accesibile cu masina sau autobuzul. Mutianyu este un pic mai departe, insa mai izolata de agitatia turistilor, prin urmare va puteti bucura in voie de priveliste.
Accesul pe zid, se poate face urcand pe jos, prêt de cateva ore, sau cu ajutorul unui telescaun. Coborarea in schimb este chiar amuzanta, chinezii au montat topogan ce serpuieste spre vale, cu mici boburi menevrate cu o maneta de franare.
Povestea zidului fascineaza de secole, incredibila construtie de aproximativ 6 500 km, serpuieste peste munti, deserturi, ogoare, ca un imens dragon, cum observa Andre Malraux. Zidul a fost construit evident cu rolul de aparare improtriva atacurilor din nord, incepand din secolul III i.H, sub primul imparat chinez , pana prin secolul al XVII lea.
Cel mai mare sistem de aparare al lumii, se vede de la distanta pe masura ce te apropii de regiunea Mutianyu. Abia atunci ajungi sa percepi maretia constructiei. Munca istovitoare, aducerea materialelor de constructie si mai ales oamenii. Sute de mii de chinezi erau adusi pentru a lucra la constructia zidului. Si sute de mii de chinezi au murit acolo. Pentru localnici, zidul reprezinta cel mai mai mare cimitir al omenirii. Pe masura ce se prabuseau istoviti, muncitorii erau ingropati chiar in structura zidului. Si asta in aproapre 2000 de ani de constructie.
Langa Mutianyu, exista o portiune de 10 km, ce se intinde usor nedefinit, spre alta directie. Muncitorii gresirera sensul si iar portiunea construita gresit, a devenit la ordinul imparatului, locul lor de veci.
Odata ajunsa pe acoperisul lumii, construtia este monumentala. Pe atat de monumentala, pe cat a fost jerfa a milioane de oameni ce au lucrat la ridicarea ei. Nu cred ca ne putem imagina indeajuns, munca, dibacia, inventivitatea, pedepsele, jerfele ce au fost necesare de-a lungul secolelor. Pe scurt o minune a lumii antice, cate lasa pur si simplu fara cuvinte.