Thailanda –lectii despre Buddism

 

In Thailanda am descoperit ca sunt o persoana pacifista si diplomata, cel putin asta e semnificatia budista a zilei mele de nastere. La Templu Wat Pho, am aruncat o moneda si mi-am pus o dorinta. Si  da, dupa 7 ani, s-a indeplinit!

Calatoria mea spre Thailanda a fost fara indoiala una ”initiatica”. Cuprinsa de “obsesia varstei de 30 de ani”, mi-am dorit o vacanta speciala, o experienta unica. Aveam sa sarbatoresc cei 30 de ani, departe, calatorind pe un elefant in inima unui paduri tropicale din Phuket.

Mi s-a parut o imagine demna de aniversarea ce urma, plina de semnificatii si simboluri.

Thailanda insa avea alte surprize pentru mine, templele budiste, povestile ghidului nostru, Sue, m-au ajutat sa ma redescopar, iar Sarbatoarea Apei, Songkran-ul, prin care oamenii ies in strada si se stropesc cu apa (putin spus) in semn de purificare, a fost distractia maxima pentru a 30a aniversare, marcand perfect un nou inceput.

Orice calatorie spre Thailanda, incepe insa la Bangkok, orasul cu peste 11 milioane de locuitori, unde modernul si traditionalul se imbina la tot pasul: temple si palate, alaturi de zgarie nori, strazi si linii de metrou suspendate, mall-uri luxoase, tarabe cu mancare ce se prajeste la soare, fructe exotice, calugari budisti alaturi de tineri turisti, taxiuri cu aer conditionat, dar cu nelipsita statuie a lui Buddha pe bord.

Orasul este fabulos, templele budiste la tot pasul, te transporta parca intr-o noua lume, moderata sub influientele filosofiei si religiei budiste.

Fiecare templu spune ceva din povestea lui Buddha: povestea printului Siddhartha ce-si abandoneaza bunurile pentru a cunoaste iluminarea.

Turistii tind sa vada in primul rand exotismul acestei culturi, insa e de admirat incantarea cu care orice ghid este deschis sa iti povesteasca si sa te initieze in lumea plina de invataturi a buddismului.

IMG_2106

Ofrandele sub forma de flori, din jurul templelor sunt adevarate oaze de culoare si miresme. Sue mi-a aratat cum sa pregatesc floarea de lotus, o metoda veche, pe care o invatase de la mama ei.

Am fost surprinsa sa descopar ca fiecare statuie a lui Buddha, are o semnificatie aparte, foarte importanta pentru thailandezi.

Exista bine cunoscutele pozitii stand, inclinat, intins, insa si cele 7 posturi a lui Buddha, reprezentand cele 7 zile de la Iluminare, perioada in care Buddha a meditat la conditia umana si la toata suferinta din lume.

Fiecare din cele 7 posturi, corespunde unei zile a saptamanii, astfel incat fiecare persoana functie de ziua in care s-a nascut, poate alege statuia lui Buddha corespunzatoare.

O prima privire spre statuia corespunzatoare zilei mele de nastere, m-a uimit: este o miscare pe care o fac destul de des cu mana intinsa, insa niciodata nu m-am gandit serios la simbolistica unui astfel de gest.

Sue m-a lamurit imediat :

LUNI: “Making peace“ sau Buddha vorbind multimilor”

Este Buddha stand in picioare cu mana dreapta intinsa, vorbind multimilor agitate, incercand sa gaseasca o cale de discutie si compromise pentru a linisti spiritele.

Cred ca mi se potriveste de minune, nu ? Va imaginati ce incantata am fost sa descopar un templu intreg cu astfel de posturi.

IMG_2123

IMG_2124

Daca sunteti curioase ce postura corespunde zilei voastre de nastere, iata cateva detalii:

buddha_images

Duminica: “Restraint”

Buddha in pozitie stand cu mainile impreunate peste abdomen, in pozitie ganditoare. Este pozitia in care acesta a stat timp de 7 zile dupa iluminare, sub copacul Bodhi, contempland si analizand.

Marti : “Reclining”

Este Buddha culcat pe o parte, sprijinit pe palma dreapta. Una dintre cele mai spectaculoase statuie Buddha culcat este situata in templul Wat Pho.

Buddha Inclinat, Thailanda

Templu Wat Pho este cel mai mare si cel mai vechi templu din Bangkok, ale carui origini se intend pana in secolul XVI, renumit ca centru de medicina traditional si educatie publica.

Templu adaposteste, capela lui Buddha culcat, cea mai mare statuie a acestuia in aceasta pozitie din tara. Cu un zambet senin pe chip, intins cu capul sprijinit de o mana, statuia simbolizeaza ascensiunea lui Buddha catre Nirvana.Sculptura masoara 45 de m lungime si 15 m inaltime. Picioarele sunt incrustate cu sidef, infatisand cele 108 trasaturi ale urmelor lui Buddha.

Miercuri “The Morning is for Receiving”

Budhha in picioare tinand cu ambele maini un bol. Legenda spune ca Buddha s-a intors la familia sa, tinand in mana un bol in care cerea de mancare, iar tatal sau a fost surprins neplacut de aceasta imagine, umila. Este d efapt o practica activa budista, prin care calugarii strang de mancare si impart mai departe la randul lor.

Joi: “ The Meditating Buddha”

Buddha in pozita lotus, cu maine impreunate, calm, echilibrat, contempland. Este pozitia ce sugereaza calmul si echilibrul perfect. Se spune ca fluxul de energie circula perfect in aceasta pozitie.

Vineri: “Contemplating”

Buddha in picioare, cu mainile impreunate pe corp. SE spune ca Buddha a avut si momente dificile in care oamenii acceptau cu greu, doctrina sa, prin urmare statea in aceasta pozitie, sub copacul de Banyan, gandindu-se cum sa explice mai bine, invataturile sale.

Sambata: “Protection”

Este o pozitie dramatica in care Buddha mediteaza si este protejat de o cobra, care formeaza o gluga in jurul sau prin care il protejeaza de furtuna si ploaie.

Si la final, nelipsita “dorinta”de la templul What Pho. Se spune ca, in 7 ani te vei intoarce in Thailanda sau vei avea copii. Nu pot spune ce dorinta am ales, nu se mai implinesteJ doar am o istorie cu “dorintele in temple seculare!

IMG_2125

No Comments Yet.

Leave a comment