Indragostita de un masai – Corinne Hofmann

Am plecat din Africa cu o noua carte pentru colectia mea de calatorii: celebra The White Masai, de Corinne Hoffman, tradusa in romana la editura Alfa, Indragostita de un Masai .

 

Romanul publicat in 1998, tradus in peste 23 de limbi a devenit peste noapte un best seller international. Auzisem de filmul cu acelasi nume, insa nu stiam prea multe nici despre subiect, nici despre carte.

Povestea in sine este captivanta, usor de citit, aproape un jurnal, fara prea mari pretentii scriitoricesti. Corinne Hoffman – autoarea de origine elvetiana, povesteste experienta ei in Kenya, o banala calatorie care avea sa ii schimbe viata.

Ajunsa in vacanta in Mombasa, Corinne se indragosteste iremediabil de un Masai, Lketinga, pe care il gaseste absolut irezistibil. Se hotaraste sa renunte la viata ei europeana, isi vinde o parte din afacerea pe care o detinea si se muta in Kenya, intr-o asezare apartinand a tribului Samburu.

Povestea de dragoste in sine, pare greu de inteles, din orice perspectiva. Inteleg, sau macar incerc sa inteleg pasiunea pe care Corinne o simte in prezenta lui Lketinga, un Masai, exotic prin infatisarea sa, prin noutatea si misterul ce il inconjoara. Dar de aici, pana la a decide sa renunti la viata ta, la familie, la casa, la afaceri, la tot ce inseamna viata europeana, pentru a te muta in Kenya, alaturi de un barbat pe care nu il cunosti, care nu vorbeste engleza, cu care nu poti comunica coerent in nici o limba, sa infrunti conditii precare de trai, foame, boli, pericole – totul pare pur si simplu greu de imaginat.

Ajunsa in Africa, Corinne se casatoreste cu Lkentinga, locuieste alaturi de mama acestuia intr-o casa traditionala (manyatta), infrunta conditii greu de descris ( lipsa apei, a hranei), se imbolnaveste de cateva ori de malarie, toate pentru a descoperi ca povestea ei de dragoste nu e nici pe departe una romantica. Comunica foarte greu cu Masaiul Lkentinga, atractia dintre ei se desfasoara complet diferit de tot ce isi imagina ea, regulile tribului fiind prioritare pentru Masai. Cei doi au un copil, insa relatia nu se imbunatateste cu trecerea timpului, usor conflictele culturale isi fac simtita prezenta, iar Lkentinga este dominat de o gelozie exagerata. In final Corinne isi da seama ca nu mai poate continua si se intoarce in Elvetia cu fetita.

Am citit rapid cartea, convinsa de autenticitatea faptelor, insa mi-e inca imposibil sa inteleg decizia eroinei de a trece dincolo de limitele unei culturi pe care nu o cunoste, pe care nu o intelege, de a trai intr-o lume complet noua, diametral opusa de cea europeana.

Cartea insa este fascinanta nu prin povestea de dragoste exotica, ci prin imaginea autentica a Africii, ce razbate in fiecare pagina a romanului. Corine este o observatoare atenta, a locurilor, oamenilor, traditiilor si prezinta intr-o maniera atat de sincera, impactul culturii africane.

the white masai

No Comments Yet.

Leave a comment