Bali: Fericirea e captiva in Insula Zeilor

"N-am facut calatoria asta ca sa gasesc fraza ce lipseasa din viata mea, ci sa redevin centrul lumii mele. Da. as fi putut sa ajung la aceleasi concluzii fara sa plec la capatul lumii. Insa trebuie sa mergi departe inainte de a intelege ce se afla aproape. Din cand in cand uitam si trebuie sa ne amintim, chiar daca e nevoie sa strabatem continentele de la un capat la altul. Asta face viata interesanta: sa crezi si sa cauti..."

Am urcat in masina cu aer conditionat si miros de fragipani, soferul s-a intors, mi-a zambit larg, cu dinti incredibil de albi: "Numele meu este Kaduk si oamenii din Bali sunt fericiti!"  Am ramas fara replica.

S-a intors si a continuat, desi nu ma puteam uita decat la zambetul lui luminos, pe care nu il intelegeam: "Noi purtam alb, pentru ca suntem fericiti, zeii au fost darnici cu noi. Da, exista bine si rau. Sunt zile mai bune si zile mai putin bune. Noi ne rugam. Suntem hindusi si credem in cele trei intruchipari ale lui Brahman, Creatorul ( Brahma), Protectorul ( Vishnu) si Distrugatorul ( Shiva).  Sper sa va placa Bali! Sunteti in luna de miere? "

Prima lui replica chiar a fost despre fericire? Thailanda e tara zambetelor, de Bali nu stiam.  Poate sunt doar obosita si par un pic trista. Chiar asta e prima replica pentru  un turist sosit dupa 15 ore de zbor in Bali? Ce, noi, europenii nu suntem fericiti?

Linistea s-a lasat in masina. Ce era important despre Bali,  s-a spus . In cel mai pur, concis mod cu putinta : "Noi suntem fericiti"

Mi-am lasat obosita capul pe spate, incercand sa ignor analizele despre fericire, bine si rau. Un peisaj strain, culori si arome noi, o arhitectura pe care o cunosteam doar din poze se misca cu repeziciune in jurul meu, ziduri de piatra, innegrite de ploi si secole, statui, monstri, figurine rupte din Ramayana, turisti in papuci colorati, motociclete inconjurau masina din toate partile, mergeam pe partea stanga, fara reguli, fara benzi, fara treceri de pietoni, intr-un haos de scaldat in luminile colorate ale apusului.

Bali_vacation

Bali_streets02

bali_streets

 

 

Bali_streets03

Nu ajung niciodata intr-o destinatie fara sa fac "research-ul" de rigoare, iar despre Bali aveam deja foarte multe intrebari. Insula destul de mica 144 km in lungime si 80 km in latime, a fost din totdeauna atractia Indoneziei. Dominata de vulcani, cu terenuri fertile, dealuri pline de orezarii, dar si km de plaje in zona de Sud, Bali a fost una dintre cele mai populate insule ale lumii. Cand au descoperit-o in secolul XVI, olandezii au fost fascinati de puterea economica si dupa lupte sangeroase au asimilat-o imperiului lor colonial. Inca din anii '30 insula a inceput sa fascineze si olandezii au inceput sa cladeasca o imagistica exotica a insulei, pentru a face uitate luptele si sangele varsatat in perioasa coloniala. Turistii au inceput sa vina in Bali, iar prima imagine turistica  a insulei este surprinsa de acest anunt din anii '30, o femeie voluptoasa cu un cos de fructe pe cap, careai ii aluneca esarfa colorata lasand la vedere sanii de un exotism cum numai zona Pacificului poate ascunde.  Asta a fost imaginea "celei mai exotice insule din lume" si a convenit de minune industriei turismului care a folosit-o la maxim. De la an la an numarul turistilor a crescut exponential, atrasi de mirajul exoticului din Pacific. In 1957 Bali, avea doar 3 hoteluri pentru turisti, in Denpasar, Sanur si Kuta, in anii '70 marile lanturi hoteliere au intrat pe piata,  in 1989 erau deja sute de hoteluri, iar plaja din  Nusa Dua se metamorfoza in zona resorturilor de lux, unde a fost gazduit inclusiv presedintele Regan in 1987.

Imaginea exotica care a pus Bali pe harta turistica a lumii!

Imaginea exotica care a pus Bali pe harta turistica a lumii!

Acum cei 4 000 000 de locuitori ai insulei sunt dublati anual de toti atatia turisti. Fie ca isi doresc liniste si peisaje montane in zona vulcanica a insulei, sau plaje in zona de Sud, sporturi, surf sau petreceri, milioanele de turisti se raspandesc in cele mai populare zone ale insulei : Ubud, Seminyak, Kuta, Legian, Jimbaran, Sanur, Nusa Dua si in multe altele.

70% din populatia Balineza traieste din turism si doar 30% din agricultura si orezarii. Da, Zeii au fost darnici cu oamenii din Bali. ( exact cum mi-a zis ghidul in primele fraze).

Citesc titlul cartii pe mi-am ales-o dintr-o librarie si nu imi pot abtine un zambet : "Bali- Paradisul creat". Fara indoiala, Bali este cea mai marketata destinatie a lumii, de mai bine de jumatate de secol " cea mai exotica insula", "paradisul pe pamant", "paradisul incepe si se termina in Bali" "cea mai exotica destinatie pentru luna de miere", etc.

Dupa castigarea independentei, autoritatile indoneziene au transformat Bali, in "inima culturala" a arhipelagului, un paradis al magicului si istoriei religioase, iar dansurile si artele balineze au devenit produse perfect pentru export dar si pentru noua imagine turistica.

Localnicii isi respecta zilnic ritualuri! Ofrande cu flori si mancare sunt oferite zeilor.

Localnicii isi respecta zilnic ritualuri! Ofrande cu flori si mancare sunt oferite zeilor.

Ubud_temple

Acum Bali, este paradisul exotic, unde turistul vine sa descopere latura vibranta, spirituala, ascunsa in culorile ofrandelor asezate la tot pasul pe strazi, in aromele imbietoare ale betisoarelor parfumate si chipurile magice de pe templele budiste.

Bali_architecture

 

Dupa ce vezi plajele din Bali, incep cu adevarat intrebarile despre exotismul insulei. Stiu ca nu e corect sa compar, insa turistul din mine, insetat de culorile turbulente ale Oceanului Indian nu isi poate opri dezamagirea: unde e culoarea de vis a oceanului?

Plaje_oceanul Indian

Bali, fara filtre, fara photoshop

Bali, fara filtre, fara photoshop, doar asaltat de milioane de turisti

Nu ma pot opri sa nu ma intreb: de ce aceasta atractie pentru Bali, de ce paradisul exotic? Insula este frumoasa, cu clima tropicala, cu temple vechi, cu terase verzi de orezarii si flori colorate de Bougainville ( care apropos, au fost aduse, fiindca nu sunt specifice insulei:), cu plaje care nu sunt nici pe departe cele mai frumoase din lume, cu Oceanul Indian, care devine agitat pe tarmurile insulei si le izbeste cu nervozitate, fara  mai avea culoarea turcoaz a exotismului.  Imi arunc ochii pe carte si stiu raspunsul:)

Avioanele aterizeaza la fiercare 5 minute pe aeroportul din Denpasar, pline de turisti din toate culturile lumii, australieni care vin sa petreaca si sa fac surf, asiatici care vin cu familiile si copii la mare, rusi care fug de frig in timpul iernii siberiene, europeni care stau chiar si o luna in vile private, in cautarea unui refugiu exotic, departe de lumea tehnologizata. De ce?  Pentru ca in Bali, timpul curge pe un ritm pe care noi restul omenirii nu il mai cunoastem, sau l-am pierdut de mult cu ochii in ipad-uri. Pentru ca oamenii din Bali stiu inca sa fie fericiti.

Dupa 2006 cand s-a lansat cartea "Eat, Pray, Love" ( "Mananca, Roaga-te, Iubeste), filmata partial in Ubud, Bali a fost luata din nou cu asalt de turistii in cautarea experientelor spirituale, a vindecatorilor si yoginilor, in cautarea raspunsurilor eterne si a iluminarii.  Ce o invata Ketut pe Liz , cand aceasta simte nevoia unei transformari spirituale? " Sa zambeasca" 🙂

Am sosit in Bali carcotasa, dornica sa aflu misterul acestui paradis atat de promovat, sa simt vibratiile mistice si sa am revelatii induse de aromele tamaioase din temple.  Am vazut  in schimb mai multi turisti decat in orice alta locatie din lume, fie ca e vorba de Asia, America sau Africa.  Nu stiu cati inteleg sau vin pentru latura mistica a insulei, pentru regasire, pentru yoga sau meditatie.  Poate vin pentru surf ( Bali e o destinatie perfecta pentru acest sport), pentru petrecerile din Kuta sau doar pentru plaje ( care sunt gri inchis din cauza solului vulcanic) . Am vizitat zone diferite, dar am ramas cu aceeasi intrebare: cum a devenit aceasta micuta insula din arhipelagului Indonezian cea mai promovata insula exotica? De ce milioane de turisti?

M-am trezit dimineata in mijlocul unui vile private cu piscina proprie si vedere deasupra raului Ayung, din zona Ubud.

Kupu Kupu Barong cu vile private, Ubud

Kupu Kupu Barong, in mijlocul junglei in Ubud

Racoarea aburinda a dealurilor verzi parea rupta dintr-o carte postala. Aceasta e adevaratul Bali: ascuns, verde, aburind dupa o noapte cu ploaie tropicala. Florile de fragipani pe care le primisem la venire inca raspandeau o aroma ametitoare.  Cred ca am adormit in timp ce citeam ...

Se aude un zgomot la usa, ma intorc pe sezlong si vad buttler-ul vilei cu micul dejun intr-o mana. Isi impreuneaza mainile in stil indian si imi spune privindu-ma in ochi: "Namaste" ( inseamna "Lumina din mine, saluta si recunoaste lumina din sufletul tau" )

Zambesc. Zambesc din nou. Si ridic  aproape instinctiv mainile la piept: "Namaste"

Nu mai am intrebari: oamenii vin in Bali pentru oameni. Pentru zambete. Pentru singurul loc in care mai pot intalni oameni fericiti.

Inteleg cu fiecare calatorie, rolul initiatic;

Pentru ca am uitat cum arata fericirea autentica, simpla, care nu are nevoie nici de plaje exotice, nici de piscine infinity, nici de masini puternice sau vile luxoase. Pentru ca Paradisul nu e acolo unde il cauta ochiul turistului. E in zambetul simplu al unui necunoscut, pe care ne-am obisnuit sa nu il mai primim nicaieri in lume.

Pentru ca fericirea e captiva, departe in mijlocul Pacificului, protejata de zei ....in Bali.

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment